AMD øjenbehandling – hvad er det?

AMD (Aldersbetegnet-Macula Degeneration) betegnes som en uhelbredelig øjensygdom, der rammer ca hver 10. dansker over 60 år, og årligt rammes ca 15.000 i Danmark. Selvom AMD også omtales som forkalkning i nethinden eller øjenforkalkning, har den intet med forkalkning at gøre. Sygdommen opstår, når nogle celler i den centrale del af nethinden slides. Disse 500.000 celler kaldes den gule plet eller macula, heraf navnet Macula Degeneration.

Videnskaben kender i dag ikke den egentlige årsag til AMD, men en teori kan være, at det skyldes de såkaldte frie radikaler. Det er frie radikaler, der får et æble til at rådne og jern til at ruste, og man kan sige, at ”sliddet” på cellerne i Macula

 

 

AMD findes i to former Øjenbehandling med akupunktur

For de cirka 13.000 mennesker i Danmark, der årligt rammes af denne snigende øjensygdom, af såkaldt tør AMD, udvikler sygdommen sig normalt langsomt. Den såkaldte våde form udvikler sig så hurtig, at patienten mister læsesynet i løbet af kort tid.

AMD er den hyppigste årsag til blindhed i hele den vestlige verden. Alene i Danmark rammes omkring 15.000 mennesker om året af denne øjensygdom.

I alle europæiske lande, men især i USA, ofres der millioner af dollars på at finde en effektiv behandling. På trods af det har øjenlægevidenskaben endnu ingen behandling at tilbyde AMD-patienter (med såkaldt tør AMD), så sygdommen forbedres. For den våde form kan AMD øjenbehandlingen bla.være laser og indsprøjtninger i øjnene.

Fra videnskaben ved vi, at når først et øje er angrebet af AMD, vil det andet snart følge efter og patienten vil miste sit centralsyn, dvs. evnen til at læse samt til at genkende mennesker, man møder på gaden (man bliver meget svagtseende, men ikke helt blind af den AMD/tør).

Ubehandlet bliver AMD altid værre og værre efterhånden, da AMD medfører stærkt forringet synsevne og i værste fald total læseblindhed.
Symptomer på AMD

Symptomerne er ofte i starten eksempelvis, at AMD-patienter mister det centrale syn og ser en sløret plet, der følger med uanset hvor, de retter blikket hen. Efterhånden kan man ikke se noget i midten, men kun ud til siderne. Det betyder for eksempel, at man får vanskeligt ved at genkende mennesker, man møder på gaden, eller man ser huse og andre ting med lige linjer, som skæve og fordrejede. Et andet symptom kan ofte være, at man får brug for lup til at læse, da man får svært ved at læse små bogstaver.

Vi bruger det centrale syn til at se skarpt med, f. eks. når vi ser fjernsyn, ser farver, genkender andre, læser og kører bil.

Langt de fleste AMD-patienter bevarer orienterings synet og kan fortsat færdes på egen hånd og klare sig i hjemmet. De kan se det hele uden om centrum, men de ting, de fokuserer på, forsvinder eller er uklare. .
Behandling af AMD med øjenakupunkturmetoden AcuNova

 

Kan man helbrede AMD med øjenakupunktur?

Synssansen må siges at være vores vigtigste sans, da vi får ca 84% af vores sanseindtryk gennem vores øjne. Desværre er det ikke muligt at hjælpe alle øjenpatienter, men Boel Akupunktur har i 2003 lavet en pilot-undersøgelse med 30 forsøgspersoner/øjenpatienter. Undersøgelsen dokumenterer, at 7 ud af hver 10. “uhelbredelige” øjenpatient, får en synsforbedring på gennemsnit 27% efter 2 ugers intensiv behandling med AcuNova metoden. Der er lavet flere udenlandske behandlingsundersøgelser på klinikker i blandt andet Tyskland, der viser samme gode resultater.

Resultaterne viste, at mere end 80% af disse patienter – i mere eller mindre grad, kan blive hjulpet af metoden, idet man kan få patienten til at bevare synet samt stoppe forværringen, hvilket i sig selv er en enorm succes, da mange af patienterne ellers vil miste deres sidste synsrest. Selv en lille smule syn giver betydelig bedre livskvalitet end total blindhed. Så nej, AMD kan ikke helbredes, men man kan få bevaret sin synsrest. Det anbefales at starte behandling så tidligt i sygdommens forløb som muligt.